6 x een natuurlijk schoonmaakmiddel

Als ik in mijn keukenkastje met schoonmaakspullen kijk, en dan eens denk aan mijn wens om zo natuurlijk mogelijk te leven, dan schrik ik bijna en is het duidelijk dat die twee niet rijmen. Als mijn oma had genoeg aan de drie-eenheid zand, zeep en soda, waarom heb ik dan producten als duo ontstopper, wc reiniger dennenfris, fêtes des fleurs rode bloem allesreiniger, clean & soft afwasmiddel aloë-komkommer, kalk & glans turbo power reiniger en roestvrijstaal spray nodig? Ik zeg: tijd voor een – natuurlijke – update van mijn schoonmaakmiddelen. Hier de tips van en voor de ambachtelijke huisvrouw.

1. Ovenreiniger

Ovenreiniger hoeft niet meer gekocht te worden in een aparte fles met hippe spraykop. Vanaf nu maak je een mengseltje van soda en water, die je vervolgens uitsmeert over de ruit van de oven en laat uitharden tot de volgende ochtend. Met een houten spatel krab je de uitgeharde soda makkelijk van de ruit. Spoel de ruit goed na met water et voilà.

2. Gootsteenontstopper

Gooi de soda die je zojuist van de ovenruit hebt gekrabd niet klakkeloos bij het vuil. We zouden niet groen bezig zijn als we het niet zouden hergebruiken. Je kunt de overtollige soda goed gebruiken als gootsteenontstopper. Stop de soda in het putje van de spoelbak en giet het over met kokend water. Mocht je de gootsteen helemaal verstopt hebben zitten dan gebruik je in plaats van water azijn. Soda en azijn houden van elkaar maar hebben een nogal explosieve relatie; het geheel gaat borrelen en er komt een kleine (niet gevaarlijke) hoeveelheid CO2 vrij. Ventileren is het toverwoord en een schoon putje is het resultaat.

3. Glasreiniger

Een fluoriserend gele glasreiniger hóef je niet per sé op de plank met schoonmaakspullen te hebben staan. Mix één deel water met één deel azijn met een scheutje van een goed, biologisch afwasmiddel in een plantenspuit en je bent klaar om al jouw ramen weer zo – streepvrij – te laten blinken dat de buren er jaloers op worden.

4. Allesreiniger

Hét ingrediënt voor je huisgemaakte allesreiniger is zuiveringszout (ook bekend als natriumbicarbonaat of baking soda). Meng 3-4 eetlepels baking soda met  3 theelepels groene zeep in een fles en vul de fles verder met water.

5. Glansreiniger

Roestvrijstaal een heel plakkerige oppervlakken zoals de afzuigkap zijn goed schoon te maken met – jawel – olie. Gebruik het op een keukenpapiertje, om te voorkomen dat je doeken vettig raken.

6. WC reiniger

Voor een goede, natuurlijke wc reiniger heb je – wederom – maar twee ingrediënten nodig: baking soda en azijn. Let op: ook deze twee middeltjes vormen weer een explosief geheel. Zorg voor voldoende ventilatie. Om het toilet schoon te maken strooi je eerst baking soda in de pot, en daarna pas azijn.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je huis van deze natuurlijke schoonmaakmiddelen écht schoon wordt. Het antwoord luidt: ‘ja’! Azijn en zuiveringszout staan bekend om hun desinfecterende en ontgeurende werking en doden minimaal 98% van de aanwezige bacteriën.

Heel veel succes en vergeet vooral niet je ervaringen met ons en andere lezers te delen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s