7 manieren om de bij te redden

Bijna dagelijks bereikt mij een nieuwsbericht over het gevaar dat de bij loopt. Hiervoor worden verschillende redenen genoemd, zoals het verdwijnen van het natuurlijk habitat van de bij en het – helaas – wijdverspreide gebruik van pesticiden.

Waar we minder over lezen zijn de manieren waarop wij – als consumenten – zelf de bij een handje kunnen helpen. We hebben daarom een lijstje gemaakt met zeven manieren waarop je zelf het verschil kunt maken. Zeven meer of minder voor de hand liggende manieren waarop we de bij redden.

1. Plant ‘inheemse’ planten en bloemen
Om de wilde bij een handje te helpen is het goed om planten en bloemen te planten of zaaien die al in het natuurlijk habitat van de bij voorkomen. Het is belangrijk om planten en bloemen te selecteren die de bij zelf kan bestuiven, zoals de zonnebloem, papaver, goudsbloem, lavendel en kruiden als tijm en koriander. David Kleijn van de Wageningen Universiteit stelde onderstaand lijstje van twintig prachtige planten- en bloemensoorten samen waar de bij baat bij heeft. Zorg voor biologische zaden!

Citroengele honingklaver (Melilotus officinalis)
Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)
Gewone ereprijs (Veronica chamaedrys)
Gewone hennepnetel (Galeopsis tetrahit)
Heggenwikke (Vicia sepium)
Herik (Sinapis arvensis)
Klokje (Campanula spp.)
Knoopkruid (Centaurea jacea)
Koolzaad (Brassica napus)
Moerasandoorn (Stachys palustris)
Paardenbloem (Taraxacum officinalis)
Rode klaver (Trifolium pratense)
Rolklaver (Lotus)
Scherpe boterbloem (Ranunculis acris)
Slangenkruid (Echium vulgare)
Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
Vogelwikke (Vicia cracca)
Witte dovenetel (Lamium album)
Witte klaver (Trifolium repens)
Zandblauwtje (Jasione montana)

2. Vermijd chemicaliën en pesticiden
Chemicaliën en pesticiden staan bekend als zijnde noodzakelijk voor het produceren van ons voedsel. In werkelijkheid zijn het gevaarlijke stoffen voor zowel planten, dieren en mensen. Ze zijn veelal bedoeld enkele soorten insecten en andere dieren te doden, ter bevordering van de groei van planten, maar er zijn een aantal soorten die er onbedoeld aan ten onder gaan. De bij is daar één van.

Dus, als je de keuze hebt, kies dan voor een biologische variant van het product dat je op het oog hebt. En mocht je zelf een (moes)tuin hebben, kies dan voor een ecologisch/natuurlijk bestrijdingsmiddel.

3. Steun projecten die de bij een handje helpen
Er zijn door heel het land een aantal initiatieven om de bij te helpen. Mocht je het nog niet gedaan hebben, teken dan de petitie van Greenpeace. Klik hier om door te gaan naar hun website. Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van de Bijenstichting, of om te doneren.

4. Maak en verspreid een bom van zaadjes
Je kunt gemakkelijk een bommetje met zaden maken om de natuur een handje te helpen. De bommen bestaan uit klei, biologische compost en biologische zaden en kunnen in elk stukje grond worden gestopt. Er zijn een aantal manieren om ze te maken. Zo kun je bijvoorbeeld 3 handen kleipoeder, 2 handen biologische compost en 15 gram gemengde biologische zaden mengen en vervolgens tot een bal kneden door er wat water aan toe te voegen. De bommen kunnen ook worden bewaard, door ze te drogen. Dit kan in de open lucht (uit de zon) of in de oven, op maximaal 40 graden celsius. Als je niet over kleipoeder beschikt kun je ook 10 delen zwarte aarde met 1 deel klei en de biologische bloemenzaden mengen.

5. Maak of koop een insectenhotel
Het ophangen of plaatsen van een zogenaamd insecten- of bijenhotel is een goede manier om de wilde bijenstand te helpen. Het is een kunstmatig nest en bestaat uit een houten ‘huisje’ met gaten en kleine tunneltjes (van bijvoorbeeld riet of bamboe) waar de bijen hun eitjes kunnen leggen.

insect-house-403524_1920

6. Gebruik alternatieven voor honing of honing van de lokale imker

Bijen associëren wij met honing, en honing met bijen. Dat is al eeuwenlang zo. Toch is het goed om te weten dat honing door de bij wordt geproduceerd als een energiereserve voor de winter. Ze produceren het niet om ons te voeden, maar om zelf te overleven. Het kan dus goed voor de bijen zijn om hen de honing niet te ontnemen. Daarbij is het zo, dat door de supermarkt verkochte honing op grote schaal geproduceerd wordt, en op een zeer dieronvriendelijke manier. Je doet er dus goed aan om te kiezen voor een plantaardig alternatief voor honing, of je honing te kopen bij de dichtstbijzijnde imker, die het biologisch produceert. Een aantal plantaardige alternatieven zijn agavesiroop, stevia, rietsuiker, fructose, etc.

7. Deel je kennis! 
Tot slot is het belangrijk om wat jij weet over bijen en het gevaar dat ze lopen te delen met anderen. Deel dit artikel, of deel de onderstaande trailer van de documentaire More than honey met je vrienden en familie. Maak een bijenhotel en vertel de buren erover, en maak bommetjes met zaden samen met je kleine nichtje of neefje.

via La Bioguía
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s